IZABERI IZNOS DONACIJE

2,300 din(19.63 €)
4,000 din(34.14 €)
5,100 din(43.53 €)
drugo

IZABERI MESEČNI IZNOS DONACIJE

600 din(5.12 €)
950 din(8.11 €)
1,300 din(11.10 €)
drugo
USVOJI MALU ČIGRU
USVOJI MALU ČIGRU
© Roberto Sauli_www.ilsalesullacoda.it
© Roberto Sauli_www.ilsalesullacoda.it

Malu čigru, nekada čestu stanovnicu izolovanih šljunkovitih sprudova Mure i Drave, danas retko vidimo. U proseku, svega četiri para ove male vrste ptica gnezde se na reci Dravi. Usvoji malu čigru, ambasadorku očuvanih reka, i podrži naš rad!

Regulacije reka, vađenje šljunka i peska i izgradnja hidroelektrana, pomešano sa ljudskim ometanjem, zajedno utiču na gubitak staništa male čigre.

Usvoji malu čigru, podrži naš rad

Kad usvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno doprinosiš našem radu, i to ne samo očuvanju staništa malih čigri, nego i drugih ptičjih vrsta na našim rekama. Pomažeš i u sprovođenju ostalih aktivnosti ključnih za očuvanje reka slobodnog toka naše regije! Radimo na obnovi reka, uspostavljanju prirodne rečne dinamike, i zaštiti staništa ključnih rečnih vrsta. Simboličnim usvajanjem podržavaš naš rad na terenu.

Kako možeš da usvojiš životinju?

Znaš li?

Mala čigra je ptica u srodstvu s galebovima. U potpunosti je prilagođena lovu na ribe u rekama i morima. Obično ima belo čelo, žuti kljun i narandžaste noge. Njena duga i uska krila su siva, sa belom donjom stranom. Ptići su sivi, smeđi i žuti te savršeno prilagođeni gnežđenju na šljunkovitim sprudovima i ostrvima bez vegetacije.

Ova društvena ptica migrira u malim jatima, najčešće u porodičnim grupama. Nakon zimovanja u Africi, male čigre se svake godine vraćaju u Evropu, gde provode leta i podižu mlade. Tek je nekoliko evropskih reka prikladno za stanište male čigre (npr. Loara u Francuskoj, Visla u Poljskoj, Po u Italiji, Sava i Drava u Hrvatskoj), dok veće populacije žive duž obala Evrope. 

Saznaj više o malim čigrama

Smatraju se ambasadorima zdravih reka jer se gnezde na prirodnim šljunkovitim sprudovima, pa je njihova brojnost indikator stanja reke.

Gnezda savijaju na šljunku, a jaja izgledaju kao kamenčići te ih je naročito teško uočiti.

Kako ovo funkcioniše?

Pre svega: hvala ti. Biraš nešto drugačije. Ovo nije običan poklon. Ovo je poseban poklon jer će pomoći u zaštiti prelepe i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen poklon za ljubitelje životinja, životne sredine ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Usvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Izaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj ličnu poruku na sertifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš da odlučiš kog dana i u koje vreme želiš da osoba primi tvoj poseban poklon).
  4. Jednostavno pošalji poklon mejlom.
  5. Uživaj u posebnom poklonu.

Neophodan ti je poklon u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rešenje! Možeš brzo da pošalješ personalizovani sertifikat! Informisaćemo te o tome kako svojim delovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u celosti je kodiran kako bi svi lični i finansijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o usvajanju životinja .