IZABERI IZNOS DONACIJE

2,300 din(19.63 €)
4,000 din(34.13 €)
5,100 din(43.52 €)
drugo

IZABERI MESEČNI IZNOS DONACIJE

600 din(5.12 €)
950 din(8.11 €)
1,300 din(11.09 €)
drugo
USVOJI ČOVEČIJU RIBICU
USVOJI ČOVEČIJU RIBICU
© Petra Kovač-Konrad
© Petra Kovač-Konrad

Tajanstveni „mali zmaj“ živi u podzemlju i pravi je endem Dinarskog krša. Usvoji čovečiju ribicu i podrži naš rad!

Ovaj jedinstveni vodozemac može se naći jedino u čistim vodama dinarskih pećina od Slovenije do Bosne i Hercegovine, a možda i Crne Gore. Zagađenje reka, regulacija rečnog toka i devastacija pećina u kojima žive, predstavljaju razloge zašto su čovečije ribice na listi ranjivih vrsta.

Usvoji čovečiju ribicu, podrži naš rad

Kad usvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno doprinosiš našem radu, i to ne samo u očuvanju i zaštiti reka. Pomažeš nam da očuvamo reke i podzemne vode našeg regiona! Radimo na njihovoj obnovi, uspostavljanju prirodne dinamike, i zaštiti staništa ugroženih slatkovodnih vrsta. Simboličnim usvajanjem podržavaš naš rad na terenu.

Kako možeš da usvojiš životinju?

Da li znaš?

Zbog svog neobičnog izgleda, kao i činjenice da žive u podzemlju, u narodu se čovečije ribice često nazivaju i mladim zmajevima. Za život u tami nije im potreban vid, već im dobar njuh i duguljasto telo prekriveno mnogim čulnim organima omogućavaju snalaženje u podzemnom svetu. Najveći su pećinski predatori na našim prostorima, a kada ne love, rado se druže skriveni iza nekog kamena sa ostalim pripadnicima svoje vrste.

Za vreme parenja, inače druželjubivi mužjaci, postaju izrazito teritorijalni i svim snagama brane svoj deo podzemnog carstva. Čovečije ribice retko napuštaju svoj podzemni dom, osim u periodu visokih voda, kad mogu da se pronađu na površini. Zanimljivo je da njihova koža toliko podseća na ljudsku, da su po tome dobili ime. Na određenim mestima im je koža toliko tanka, zbog čega mogu da se uoče unutrašnji organi.

Saznaj više o čovečijim ribicama

Čovečije ribice mogu da žive i do 100 godina, što ih čini najdugovečnijim vodozemcima.

Pećine nisu poznate po obilju hrane, pa su čovečije ribice razvile sposobnost koja im omogućuje da između obroka čekaju i do 12 godina.

Kako ovo funkcioniše?

Pre svega: hvala ti. Biraš nešto drugačije. Ovo nije običan poklon. Ovo je poseban poklon jer će pomoći u zaštiti prelepe i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen poklon za ljubitelje životinja, životne sredine ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Usvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Izaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj ličnu poruku na sertifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš da odlučiš kog dana i u koje vreme želiš da osoba primi tvoj poseban poklon).
  4. Jednostavno pošalji poklon mejlom.
  5. Uživaj u posebnom poklonu.

Neophodan ti je poklon u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rešenje! Možeš brzo da pošalješ personalizovani sertifikat! Informisaćemo te o tome kako svojim delovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u celosti je kodiran kako bi svi lični i finansijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o usvajanju životinja .