IZABERI IZNOS DONACIJE

2,300 din(19.63 €)
4,000 din(34.15 €)
5,100 din(43.54 €)
drugo

IZABERI MESEČNI IZNOS DONACIJE

600 din(5.12 €)
950 din(8.11 €)
1,300 din(11.10 €)
drugo
USVOJI SKLATA
USVOJI SKLATA
© Michael J Sealey
© Michael J Sealey

Gotovo izumrli morski pas još uvek živi u Jadranu! Nekada je bio čest u ribarskim mrežama, a sada je kritično ugrožena vrsta na ivici izumiranja… Usvoji sklata i podrži naš rad!

Sklat se zbog peraja u obliku krila naziva i anđeoski morski pas. Zamislite morskog psa koji je dobio ime po anđelu, sigurno je nešto posebno, je l' da? Ova čudesna životinja gotovo je nestala iz Jadranskog mora i zaboravljena je u našem kolektivnom sećanju. Ipak, čini se da je još uvek tu i da joj je potrebna naša pomoć.

Usvoji sklata i podrži naš rad

Kad simbolično usvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno doprinosiš našem radu, i to ne samo razvoju održivog ribarstva kojim se uveliko smanjuje broj slučajno ulovljenih životinja u mreže za ribarenje. Pomažeš u sprovođenju ostalih aktivnosti ključnih za očuvanje Jadranskog mora!

Radimo na uspostavljanju zaštićenih morskih područja kako bismo osigurali da sklatovi i drugi morski psi imaju sigurno mesto za hranjenje, reprodukciju i migraciju. Prisutnost ovog morskog psa dovodi do novih mogućnosti za razvoj održivog turizma što lokalnim zajednicama može poboljšati uslove života i pružiti nove poslovne prilike. Simboličnim usvajanjem podržavaš naš rad na terenu.

Kako usvojiti životinju?

Znaš li?

Za sklata se mislilo da je nestao iz našeg mora. A onda se pre tri godine, u zagrebačkoj ribarnici pojavio mladi, tek okoćeni morski pas. Istovremeno smo bili zadivljeni i zabrinuti. Odmah smo krenuli u istraživanje koliko još sklatova obitava u našem moru.

Rezultati su pokazali kako ima nade da sklat sivac, jedna od najugroženijih vrsta morskog psa, ipak živi u Jadranu! Ova nekada široko rasprostranjena vrsta, po kojoj su nazvane i mreže sklatare, svela se tek na mali deo oko Molatskih ostrva u Hrvatskoj. Ipak, ima nade! Svi zajedno treba da preduzmemo sve da sklat u Jadranu i ostane.

Saznaj više o morskim kornjačama

Ovo tajanstveno biće izgledom podseća rezultat ukrštanja morskog psa i raže, može da naraste dva i po metra, a hrani se ribom, rakovima i mekušcima.

Kao i druge vrste morskih pasa sklatovi sporo rastu, kasno reproduktivno sazrevaju i imaju mali broj mladunaca. Te karakteristike ih, u poređenju s drugih ribama, čine još osetljivijima. Uz to, sklatovima je dodatna pretnja slučajan ulov.

Kako ovo funkcioniše?

Pre svega: hvala ti. Biraš nešto drugačije. Ovo nije običan poklon. Ovo je poseban poklon jer će pomoći u zaštiti prelepe i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen poklon za ljubitelje životinja, životne sredine ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Usvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Izaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj ličnu poruku na sertifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš da odlučiš kog dana i u koje vreme želiš da osoba primi tvoj poseban poklon).
  4. Jednostavno pošalji poklon mejlom.
  5. Uživaj u posebnom poklonu.

Neophodan ti je poklon u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rešenje! Možeš brzo da pošalješ personalizovani sertifikat! Informisaćemo te o tome kako svojim delovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u celosti je kodiran kako bi svi lični i finansijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o usvajanju životinja .