IZABERI IZNOS DONACIJE

2,300 din(19.65 €)
4,000 din(34.17 €)
5,100 din(43.57 €)
drugo

IZABERI MESEČNI IZNOS DONACIJE

600 din(5.13 €)
950 din(8.12 €)
1,300 din(11.11 €)
drugo
USVOJI KORNJAČU
USVOJI KORNJAČU
© Isaac VEGA
© Isaac VEGA

Procenjuje se da samo jedno od 1000 mladunaca morskih kornjača preživi do odrasle dobi. Potrebno je 30 godina da se kornjača vrati na plažu na kojoj se izlegla kako bi donela na svet potomstvo. Usvoji kornjaču i podrži naš rad.

Postoji sedam vrsta, a najmanje šest od sedam vrsta preti izumiranje. U našem Jadranskom moru lako možemo uočiti glavatu kornjaču. Jeste li se ikada sreli?

Usvoji morsku kornjaču i podrži naš rad

Kad usvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno doprinosiš našem radu. Simboličnim usvajanjem podržavaš naš rad na terenu. U našem regionu radimo na uspostavljanju zaštićenih morskih područja kako bismo osigurali da morske kornjače imaju sigurno mesto za hranjenje i migraciju. Kroz edukaciju i saradnju sa priobalnim zajednicama na temama ribarstva, turizma i upravljanja otpadom, nastojimo da smanjimo smrtnost morskih kornjača u Jadranskom moru. Takođe, podstičemo vlade da ojačaju zakonodavstvo i osiguraju finansiranje zaštite morskih kornjača.

Kako usvojiti životinju?

Znaš li?

Morske kornjače su izvrsni mornari - često migriraju stotine, pa čak i hiljade kilometara između hranilišta i gnezda. Muške kornjače nikad ne napuštaju more, a ženke dolaze na obalu kako bi položile jaja – i to na istu plažu na kojoj su se i same izlegle.

U jednoj sezoni gnežđenja, ženke polažu od dva do šest jaja, od kojih svako sadrži 65 do 180 jajašaca. Jaja polažu u gnezda otprilike svake dve nedelje, a između sezona gnežđenja, ženki prođe od jedne do devet godina. Temperatura određuje pol kornjače; u toplijim gnezdima izlegu se ženke, a u hladnijim mužjaci. Severni i srednji Jadran, zajedno sa Gabeskim zalivom u Tunisu, dva su najplića područja u Sredozemlju zbog čega imaju ključnu ulogu u hranjenju i migraciji glavatih kornjača.

Saznaj više o morskim kornjačama

Morske kornjače lutaju Zemljinim okeanima poslednjih 110 miliona godina. Žive dugo (neke mogu da žive i do 50 godina ili više) i imaju životni vek sličan ljudskom. Većini morskih kornjača potrebna je gotovo decenija da sazru - između 20 i 30 godina - i aktivno se razmnožavaju još 10 godina.

Glavate kornjače nose kolonije malih biljaka i životinja na svojim oklopima te im služe kao važno stanište. Zabeleženo je i do 100 vrsta životinja i biljaka koji žive na jednoj jedinoj kornjači.

Kako ovo funkcioniše?

Pre svega: hvala ti. Biraš nešto drugačije. Ovo nije običan poklon. Ovo je poseban poklon jer će pomoći u zaštiti prelepe i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen poklon za ljubitelje životinja, životne sredine ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Usvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Izaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj ličnu poruku na sertifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš da odlučiš kog dana i u koje vreme želiš da osoba primi tvoj poseban poklon).
  4. Jednostavno pošalji poklon mejlom.
  5. Uživaj u posebnom poklonu.

Neophodan ti je poklon u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rešenje! Možeš brzo da pošalješ personalizovani sertifikat! Informisaćemo te o tome kako svojim delovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u celosti je kodiran kako bi svi lični i finansijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o usvajanju životinja .