ODABERI IZNOS DONACIJE

27 €(203.43 kn)
40 €(301.38 kn)
54 €(406.86 kn)
upiši iznos

ODABERI MJESEČNI IZNOS DONACIJE

6 €(45.21 kn)
9 €(67.81 kn)
12 €(90.41 kn)
upiši iznos
POSVOJI RISA
POSVOJI RISA
© Staffan Widstrand / WWF
© Staffan Widstrand / WWF

Euroazijski je ris u našoj regiji u velikoj opasnosti. Posvoji risa i podrži naš rad.

Ova čudesna mačka već je jednom nestala s našeg prostora, ali joj se populacija obnovila. Unatoč tome danas se ponovno bojimo za njezinu budućnost. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji ostalo je samo 130 jedinki euroazijskog risa, a njihov opstanak ugrožavaju krivolov, nestanak plijena i fragmentacija staništa.

Posvoji risa, podrži naš rad

Kad posvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno doprinosiš našem radu. Simboličnim posvajanjem podržavaš naš rad na terenu. Pomažeš i naše znanstvene projekte praćenja ponašanja i zdravlja populacija velikih zvijeri poput riseva. Uz pomoć partnera podržali smo gradnju utočišta za risovu mladunčad u Nacionalnom parku Risnjak u Hrvatskoj. Tamo će mladunci biti zbrinuti dok ne budu dovoljno snažni i neovisni da se upuste u pustolovinu u prirodi.

Kako posvojiti životinju?

Znaš li?

Glavna prijetnja očuvanju risa dolazi zbog problema s genima. Zbog obnove populacije risa 1970-ih godina, svi risovi koji danas žive u našoj regiji rođaci su i hitno trebaju nove jedinke kako bi osvježili obitelj.

Osim euroazijskog risa našu regiju nastanjuje i balkanski ris. Riječ je o vrlo maloj, potpuno izoliranoj populaciji nastanjenoj u Sjevernoj Makedoniji, na područjima s vrlo malo plijena. Danas je u Europi ta populacija jedna od najugroženijih.

Doznaj više o risu

Euroazijski se ris smatra iznimno tajnovitom vrstom jer je aktivan pretežito samo noću. Zvukovi koje proizvodi vrlo su glasni. Unatoč tome, može živjeti na nekom području godinama prije nego što ga netko zamijeti.

U divljini euroazijski ris može preživjeti i do 17 godina, a u zatočeništvu do 24 godine.

Kako ovo funkcionira?

Prije svega: hvala ti. Biraš nešto drukčije. Ovo nije običan dar. Ovo je poseban dar jer će pomoći u zaštiti prekrasne i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen dar za ljubitelje životinja, okoliša ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Posvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Odaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj osobnu poruku na certifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš odlučiti koji dan i u koje vrijeme želiš da osoba primi tvoj poseban dar).
  4. Jednostavno pošalji dar e-porukom.
  5. Uživaj u posebnom daru.

Trebaš dar u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rješenje! Možeš brzo poslati personalizirani certifikat! Informirat ćemo te o tome kako svojim djelovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u cijelosti je kodiran kako bi svi osobni i financijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o posvajanju životinja .