© Ante Gugić
© Ante Gugić

ODABERI IZNOS DONACIJE

150kn
350kn
250kn
upiši iznos

ODABERI MJESEČNI IZNOS DONACIJE

45kn
70kn
90kn
upiši iznos
DONIRAJ
DONIRAJ

OČUVAJMO EUROPSKU AMAZONU!

UNESCO je našu prekrasnu Europsku Amazonu proglasio 5-državnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav!  

Ovo je povijesna odluka koju smo željno čekali preko dva desetljeća. Rezervat biosfere proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka. To je najveće zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

To područje obiluje rijetkim staništima poput velikih poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova... Dom je najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre te riba kao što je kečiga.

Ne samo da brojne vrste ovise o Muri, Dravi i Dunavu, već i gotovo milijun ljudi čije su živote te rijeke oblikovale. Netaknute poplavne nizine čuvaju naselja od poplava, rijeke nam pružaju pitku vodu, plodno tlo, ublažavaju posljedice klimatske krize, a isto su tako zone rekreacije i inspiracije te mogu biti pokretač održivog razvoja.

Kako Europska Amazona ne bi bila još jedan park koji postoji "na papiru", i nakon više od dva desetljeća predanog rada na njezinu osnutku, ona će ostati u fokusu našeg rada.

I ti nam možeš pomoći! Mjesečnom ili jednokratnom donacijom podrži naš rad i sudjeluj u očuvanju ovih riječnih bisera.