ODABERI IZNOS DONACIJE

27 €(203.43 kn)
40 €(301.38 kn)
54 €(406.86 kn)
upiši iznos

ODABERI MJESEČNI IZNOS DONACIJE

6 €(45.21 kn)
9 €(67.81 kn)
12 €(90.41 kn)
upiši iznos
POSVOJI ČOVJEČJU RIBICU
POSVOJI ČOVJEČJU RIBICU
© Petra Kovač-Konrad
© Petra Kovač-Konrad

Tajanstveni „mali zmaj“ živi u podzemlju i pravi je endem Dinarskog krša. Posvoji čovječju ribicu i podrži naš rad!

Ovaj jedinstveni vodozemac može se naći jedino u čistim vodama dinarskih špilja od Slovenije do Bosne i Hercegovine, a možda i Crne Gore. Onečišćenje rijeka, regulacija riječnog toka i devastacija špilja u kojima živi razlog su zašto su čovječje ribice na popisu ranjivih vrsta.

Posvoji čovječju ribicu, podrži naš rad

Kad posvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno pridonosiš našem radu, i to ne samo u očuvanju i zaštiti rijeka. Pomažeš nam da očuvamo rijeke i podzemne vode naše regije! Radimo na njihovoj obnovi, uspostavljanju prirodne dinamike te zaštiti staništa ugroženih slatkovodnih vrsta. Simboličnim posvajanjem podržavaš naš rad na terenu.

Kako možeš posvojiti životinju?

Znaš li?

Zbog svog neobičnog izgleda, kao i činjenice da žive u podzemlju, u narodu se čovječje ribice često nazivaju i malim zmajevima. Za život u tami nije im potreban vid, no dobar njuh i duguljasto tijelo prekriveno mnogim osjetilnim organima, omogućuje im snalaženje u podzemnom svijetu. Najveći su špiljski grabežljivci na našim prostorima, a kada ne love, skriveni iza nekog kamena, rado se druže s ostalim pripadnicima svoje vrste.

Za vrijeme parenja, inače druželjubivi mužjaci, postaju izrazito teritorijalni i svim snagama brane svoj dio podzemnog carstva. Čovječje ribice rijetko napuštaju svoj podzemni dom, osim za visokih voda kad ih se može naći na površini. Zanimljivo je da njihova koža toliko podsjeća na ljudsku da su po tome dobili ime. Na mjestima im je koža toliko tanka da se mogu nazrijeti unutarnji organi.

Saznaj više o čovječjim ribicama

Čovječje ribice mogu živjeti i do 100 godina, što ih čini najdugovječnijim vodozemcima.

Špilje nisu poznate po obilju hrane, pa su čovječje ribice razvile sposobnost koja im omogućuje da između obroka čekaju i do 12 godina.

Kako ovo funkcionira?

Prije svega: hvala ti. Biraš nešto drukčije. Ovo nije običan dar. Ovo je poseban dar jer će pomoći u zaštiti prekrasne i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen dar za ljubitelje životinja, okoliša ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Posvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Odaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj osobnu poruku na certifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš odlučiti koji dan i u koje vrijeme želiš da osoba primi tvoj poseban dar).
  4. Jednostavno pošalji dar e-porukom.
  5. Uživaj u posebnom daru.

Trebaš dar u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rješenje! Možeš brzo poslati personalizirani certifikat! Informirat ćemo te o tome kako svojim djelovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u cijelosti je kodiran kako bi svi osobni i financijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o posvajanju životinja .