© Ante Gugić
© Ante Gugić

ODABERI IZNOS DONACIJE

54 €(406.86 kn)
40 €(301.38 kn)
27 €(203.43 kn)
upiši iznos

ODABERI MJESEČNI IZNOS DONACIJE

12 €(90.41 kn)
9 €(67.81 kn)
6 €(45.21 kn)
upiši iznos
DONIRAJ
DONIRAJ

OČUVAJMO EUROPSKU AMAZONU!

Proslavili smo dvije godine otkad je UNESCO našu prekrasnu Europsku Amazonu proglasio 5-državnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav!  

Rezervat biosfere proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka. To je najveće zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

To područje obiluje rijetkim staništima poput velikih poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova... Dom je najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre te riba kao što je kečiga.

Ne samo da brojne vrste ovise o Muri, Dravi i Dunavu, već i gotovo milijun ljudi čije su živote te rijeke oblikovale. Netaknute poplavne nizine čuvaju naselja od poplava, rijeke nam pružaju pitku vodu, plodno tlo, ublažavaju posljedice klimatske krize, a isto su tako zone rekreacije i inspiracije te mogu biti pokretač održivog razvoja.

Kako Europska Amazona ne bi bila još jedan park koji postoji "na papiru", i nakon više od dva desetljeća predanog rada na njezinu osnutku, ona ostaje u fokusu našeg rada.

I ti nam možeš pomoći! Mjesečnom ili jednokratnom donacijom podrži naš rad i sudjeluj u očuvanju ovih riječnih bisera.