ODABERI IZNOS DONACIJE

27 €(203.43 kn)
40 €(301.38 kn)
54 €(406.86 kn)
upiši iznos

ODABERI MJESEČNI IZNOS DONACIJE

6 €(45.21 kn)
9 €(67.81 kn)
12 €(90.41 kn)
upiši iznos
POSVOJI MALU ČIGRU
POSVOJI MALU ČIGRU
© Roberto Sauli_www.ilsalesullacoda.it
© Roberto Sauli_www.ilsalesullacoda.it

Malu čigru, nekoć čestu stanovnicu izoliranih šljunčanih sprudova Mure i Drave, danas rijetko vidimo. U prosjeku, svega četiri para ove male vrste ptica gnijezde se na rijeci Dravi. Posvoji malu čigru, ambasadoricu očuvanih rijeka, i podrži naš rad!

Regulacije rijeka, vađenje šljunka i pijeska i izgradnja hidroelektrana, pomiješano s ljudskim ometanjem, zajedno utječu na gubitak staništa male čigre.

Posvoji malu čigru, podrži naš rad

Kad posvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno pridonosiš našem radu, i to ne samo očuvanju staništa malih čigri, nego i drugih ptičjih vrsta na našim rijekama. Pomažeš i u provedbi ostalih aktivnosti ključnih za očuvanje rijeka slobodnog toka naše regije! Radimo na obnovi rijeka, uspostavljanju prirodne riječne dinamike te zaštiti staništa ključnih riječnih vrsta. Simboličnim posvajanjem podržavaš naš rad na terenu.

Kako možeš posvojiti životinju?

Znaš li?

Mala čigra je ptica u srodstvu s galebovima. U potpunosti je prilagođena lovu na ribe u rijekama i morima. Obično ima bijelo čelo, žuti kljun i narančaste noge. Njezina su duga i uska krila siva, s bijelom donjom stranom. Ptići su sivi, smeđi i žuti te savršeno prilagođeni gniježđenju na šljunčanim sprudovima i otocima bez vegetacije.

Ova društvena ptica migrira u malim jatima, najčešće u obiteljskim skupinama. Nakon zimovanja u Africi, male čigre svake se godine vraćaju u Europu, gdje provode ljeta i podižu mlade. Tek je nekoliko europskih rijeka prikladno za stanište male čigre (npr. Loire u Francuskoj, Visla u Poljskoj, Po u Italiji, Sava i Drava u Hrvatskoj), dok veće populacije žive duž obala Europe. U Hrvatskoj danas u prosjeku nalazimo svega 25-60 parova male čigre.

Saznaj više o malim čigrama

Smatraju se ambasadoricama zdravih rijeka jer se gnijezde na prirodnim šljunčanim sprudovima, stoga je njihova brojnost indikator stanja rijeke.

Gnijezda savijaju na šljunku, a jaja izgledaju kao kamenčići te ih je iznimno teško uočiti.

Kako ovo funkcionira?

Prije svega: hvala ti. Biraš nešto drukčije. Ovo nije običan dar. Ovo je poseban dar jer će pomoći u zaštiti prekrasne i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen dar za ljubitelje životinja, okoliša ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Posvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Odaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj osobnu poruku na certifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš odlučiti koji dan i u koje vrijeme želiš da osoba primi tvoj poseban dar).
  4. Jednostavno pošalji dar e-porukom.
  5. Uživaj u posebnom daru.

Trebaš dar u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rješenje! Možeš brzo poslati personalizirani certifikat! Informirat ćemo te o tome kako svojim djelovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u cijelosti je kodiran kako bi svi osobni i financijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o posvajanju životinja .