ODABERI IZNOS DONACIJE

27 €(203.43 kn)
40 €(301.38 kn)
54 €(406.86 kn)
upiši iznos

ODABERI MJESEČNI IZNOS DONACIJE

6 €(45.21 kn)
9 €(67.81 kn)
12 €(90.41 kn)
upiši iznos
POSVOJI SKLATA
POSVOJI SKLATA
© Michael J Sealey
© Michael J Sealey

Gotovo izumrli morski pas još uvijek živi u Jadranu! Nekada je bio čest u ribarskim mrežama a sada je kritično ugrožena vrsta na rubu izumiranja… Posvoji sklata i podrži naš rad!

Sklat se zbog peraja u obliku krila naziva i anđeoski morski pas. Zamislite morskog psa koji je dobio ime po anđelu, sigurno je nešto posebno, ha? Ova čudesna životinja gotovo je nestala iz Jadranskog mora i zaboravljena je u našem kolektivnom sjećanju. No, čini se da je još uvijek tu i da treba našu pomoć.

Posvoji sklata i podrži naš rad

Kad simbolično posvojiš životinju, kao u ovom slučaju, značajno pridonosiš našem radu, i to ne samo razvoju održivog ribarstva kojim se uvelike smanjuje broj slučajno ulovljenih životinja u mreže za ribarenje. Pomažeš u provedbi ostalih aktivnosti ključnih za očuvanje našeg Jadranskog mora!

Radimo na uspostavljanju zaštićenih morskih područja kako bismo osigurali da sklatovi i drugi morski psi imaju sigurno mjesto za hranjenje, reprodukciju i migraciju. Prisutnost ovog morskog psa dovodi do novih mogućnosti za razvoj održivog turizma što lokalnim zajednicama može poboljšati uvjete života i pružiti nove poslovne prilike. Simboličnim posvajanjem podržavaš naš rad na terenu.

Kako posvojiti životinju?

Znaš li?

Za sklata se mislilo da je nestao iz našeg mora. A onda se prije tri godine, u zagrebačkoj ribarnici pojavio mladi, tek okoćeni morski pas. Istovremeno smo bili ushićeni i zabrinuti. Odmah smo krenuli u istraživanje koliko još sklatova obitava u našem moru.

Rezultati su pokazali kako ima nade da sklat sivac, jedna od najugroženijih vrsta morskog psa, ipak živi u Jadranu! Ova nekoć široko rasprostranjena vrsta, po kojoj su nazvane i mreže sklatare, svela se tek na mali dio oko Molatskog otočja u Hrvatskoj. Ipak, nade ima! Svi zajedno trebamo poduzeti sve da sklat u Jadranu i ostane.

Doznaj više o sklatu

Ovo tajanstveno biće izgledom podsjeća na križanca morskog psa i raže, može narasti do dva i pol metra, a hrani se ribom, rakovima i mekušcima.

Kao i druge vrste morskih pasa, sklatovi sporo rastu, kasno reproduktivno sazrijevaju i imaju mali broj mladunaca. Te karakteristike ih, u usporedbi s drugih ribama, čine još osjetljivijima. Uz to, sklatovima je dodatna prijetnja slučajan ulov.

Kako ovo funkcionira?

Prije svega: hvala ti. Biraš nešto drukčije. Ovo nije običan dar. Ovo je poseban dar jer će pomoći u zaštiti prekrasne i krhke prirode koja nas okružuje.
Ovo je savršen dar za ljubitelje životinja, okoliša ili, jednostavno, ljude velikog srca.

Posvoji životinju u nekoliko jednostavnih koraka!

  1. Odaberi najdražu životinju.
  2. Dodaj osobnu poruku na certifikat.
  3. Upiši potrebne podatke (možeš odlučiti koji dan i u koje vrijeme želiš da osoba primi tvoj poseban dar).
  4. Jednostavno pošalji dar e-porukom.
  5. Uživaj u posebnom daru.

Trebaš dar u zadnjem trenutku? Ovo je savršeno rješenje! Možeš brzo poslati personalizirani certifikat! Informirat ćemo te o tome kako svojim djelovanjem podržavaš naš rad.

Sigurnost: Postupak doniranja u cijelosti je kodiran kako bi svi osobni i financijski podaci bili sigurni i zaštićeni.

Imaš pitanja? Pronađi odgovore u često postavljanim pitanjima o posvajanju životinja .